Polecam zapiekankę z ziemniaków i mięsa mielonego wieprzowego z sosem beszamelowym..Ja zapiekanki często robię w sobotę – u mnie dzień gospodarczy a zapiekankę można wcześniej przygotować a w odpowiednim momencie włożyć do pieca ..Polecam 🙂
Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego /ja użyłam z karkówki/
2 cebule
smalec do smażenia lub inny tłuszcz
sól.pieprz,papryka słodka oraz ostra ,
1/3 łyżeczki imbiru
jeżeli ktoś lubi można także dodać ulubione zioła
Wykonanie:
Ziemniaki ,obieramy i kroimy w paski ..Gotujemy w osolonej wodzie lub na parze około 5 minut od zagotowania..Na rozgrzaną patelnie z tłuszczem dajemy pokrojoną drobno cebulę i przesmażamy aż się ze złoci ..Dodajemy mielone mięso /które wcześniej zaprawiłam solą ,pieprzem.paprykami oraz imbirem i odstawiłam na około 1/2 h /.i smażymy na wolnym ogniu .często mieszając około 10 minut..
Do naczynia żaro wysmarowanego masłem na spód układamy warstwę ziemniaków na to przesmażone mielone i przykrywamy pozostałymi ziemniakami ..Zalewamy wszystko sosem beszamelowym/przepis poniżej/i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut..
sos beszamelowy:
PRODUKTY:
2 łyżki masła
2 Łyżki mąki
2 szklanki bulionu lub ewentualnie wody
3-4 łyżki śmietany kremówki
10 dag sera żółtego -startego
sól.pieprz.gałka muszkatołowa
WYKONANIE:
Na rozgrzane masło na patelni wsypujemy mąkę i mieszamy /na małym ogniu/.Zalewamy delikatnie wodą ciągle mieszając/jeżeli zrobią się kluchy należy dodać nieco więcej wody i energicznie rozbić/..Doprawiamy pieprzem ,solą i gałka muszkatołową..dodajemy starty ser oraz śmietanę ./tylko przegotowujemy/..