Polecam prostą babkę parzoną ..Ta babka należy do średnio moich ulubionych.. 🙂
Składniki:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżeczka = 5 ml)
otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt lub aromat zapachowy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Formę fi 24 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Jajka w całości, umieszczamy w misie miksera. Ubijamy na jasną, bardzo puszystą masę/ przez kilka minut/. Stopniowo,Następnie dodajemy cukier cały czas ubijając. Masa powinna być bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się . Dodajemy skórkę lub ekstrakt ponownie mieszamy.
Masło roztapiamy w garnuszku i wrzące wlewamy do ciasta miksujemy tylko do połączenia.
Ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy.
Pieczemy w temperaturze 170 ºC /wcześniej nagrzanym piekarniku /przez około 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, po kilku minutach wykładamy na talerz do całkowitego przestygnięcia. Przed podaniem oprószyć pudrem lub wcześniej lukrujemy..