Uwielbiam paprykarz szczeciński ..Ciągle coś zmieniam, dodaję a zawsze jest smaczny i chętnie zjadany..
Polecam dzisiaj z wędzoną makrelą z dodatkiem imbiru..
Produkty:
2 wędzone makrele
3 marchwie
2 cebule
1 1/2 opakowanie ryżu
2 puszki pomidorów w całości
5 ząbków czosnku
OLIWA DO SMAŻENIA + MASŁO
SÓL,PIEPRZ,PAPRYKA SŁODKA ORAZ OSTRA
1 łyżeczka imbiru
Wykonanie:
Na rozgrzany tłuszcz u mnie masło + oliwa dajmy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż do zeszklenia..dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchew oraz czosnek przeciśnięty przez wyciskacz.smażymy aż o miękkości ..dodajemy ugotowany na bardzo miękko ryż/ja gotuję w wodzie z solą /.rozrabiamy puszki z pomidorami przelewamy do patelni ,dodajemy rozdrobnioną widelcem i pozbawioną ości makrelę..doprawiamy solą .pieprzem świeżo zmielonym,imbirem oraz paprykami ..chwilkę razem gotujemy…
Po wystudzeniu gotowe do spożycia..można zrobić z kilku porcji i zagotować w słoiczki..