Ciasto styropian ..skąd nazwa nie mam pojęcia, może od tego że podobnie wygląda jak styropian..Jest to ciasto lekkie .orzeżwiające i tanie..Ma wiele możliwości, można wykonać z jogurtu naturalnego lub z owocami albo ze śmietaną..Jest szybkie i niekomplikowane w przygotowaniu ..
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g masła lub margaryny
100 g cukru
5 żółtek
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 litr jogurtu naturalnego
200 g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
5 białek
opcjonalnie ja dodałam sok z 1/2 cytryny oraz otarta skórka
wykonanie:
ciasto kruche.:
Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagniatamy kruszonkę o delikatnego połączenia /by było kruszonką a nie jednolitą masą/. Ciasto dzielimy na pół. Na formę 20 x 25 cm wyłożonej papierem o pieczenia dajemy połowę kruszonki
Jogurt mieszamy trzepaczką z cukrem. Następnie dodajemy budynie . Osobno ubijamy białka na sztywną pianę które delikatnie przekładamy partiami do masy jogurtowej. Masę wykładamy na kruszonkę.
Na górze masy dałam co kawałek drylowane odsączone wiśnie z kompotu można zamienić dodając kawałki brzoskwiń. jagód lub innych owoców..
Posypujemy pozostała kruszonką ..
Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.
Przechowywać w lodówce.