Lubię serniki ..ciągle eksperymentu, można go zrobić na wiele sposobów..
W tym wydaniu smak kokosa oraz jagód daje nieziemskie połączenie..Nie jest tanim ciastem wymaga też trochę pracy ale efekt jest powalający 🙂 ..
Składniki : na spód : forma 20 x 25 cm
400 g ciastek maślanych
50 g wiórków kokosowych
60 g masła, roztopionego
1,5 łyżki kakao
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.Można także rozbić ciastka na piach dodać pozostałe składniki i wymieszać..
Formę wykładamy papierem do pieczenia.. Na papier wysypujemy masę z ciasteczek. Wyrównujemy, dokładnie wklepujemy w dno formy.
Składniki na kokosową masę serową:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
350 ml śmietany kremówki 36%
6 duże jajka
1 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego
100 g wiórków kokosowych
3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki. Miksujemy do połączenia się składników można także wymieszać rózgą kuchenną; nie miksujemy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej ponieważ napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie…
Masę serową przelewamy na spód i pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 50 minut w kąpieli wodnej/tzn naszą formę wkładamy do większej napełniamy po włożeniu mniejszej wodą do 3/4 powierzchni blachy.. Powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem….
Mus z jagód lub czarnej porzeczki.truskawek:
300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
500 g jagód /świeżych lub mrożonych/
120 g cukru
5 łyżeczek żelatyny
Jagody rozmrażamy wcześniej i przesmażamy z cukrem aż do rozpuszczenia się cukru.Odstawiamy do wystudzenia
Żelatynę w proszku zalewamy wodą tylko do jej przykrycia, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny . Nie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy do ciepłego musu jagodowego, dokładnie mieszamy, przestudzamy/ ale nie można dopuścić do stężenia/.
W misie miksera umieszczamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy. Dodajemy musu z jagód . Delikatne lecz dokładnie mieszamy. . Warstwę musu wylewamy na wystudzoną masę serową. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Galaretka jagodowa:
1/2 kg mrożonych lub świeżych jagód lub innych owoców..
100 g cukru
3 łyżki żelatyny
Jagody i cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać do rozpuszczenia cukru.. Zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę/wcześniej namoczoną w wodzie /mieszamy do połączenia. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Gdy zacznie tężeć delikatnie nakładamy warstwę na sernik..Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia..