zakwas z buraków

Święta zbliżają się wielkimi krokami..a że robię tradycyjny barszcz z uszkami zrobiłam zakwas ..Który oprócz tego .ze jest pyszny to jeszcze bardzo zdrowym i naturalnym probiotykiem ..Wzmacnia układ odpornościowy wzmacnia krew przy ogólnym osłabieniu czy anemii jak również jest naturalnym napojem energetycznym..

SKŁADNIK:
1 kg kg buraków ekologicznych obranych
1 litry wody
3 ząbki czosnku czosnku przepięta w poprzek
1 kromki czarnego chleba na zakwasie.
1/5 cebuli pociętej w piórka
1 łyżeczka soli kamiennej
czarny pieprz mielony
2 listków laurowych
7 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:

Buraki obieramy ze skóry i kroimy na cienkie plasterki.
Cebulę kroimy w piórka a czosnek każdy ząbek na pół..
Warzywa wkładamy do kamionkowego/ja własnie miałam w takim/, szklanego lub metalowego garnka. Zalewamy wodą oraz skórkę z chleba. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe, sól .Wszystko mieszamy. Na wierzchu dajemy talerzyk, obciążamy go i dociskamy buraki do dna. Żaden z burakow nie powinien pływać po powierzchni/ ponieważ będzie pleśniał/. Ja przygniatam talerzykiem obciążonym kamieniem . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-5 dni w ciepłe miejsce. Gdy jest zimniej nawet na 10 dni.
Gotowy zakwas zlewamy do słoików lub butelek, szczelnie zakręcamy i trzymamy w lodówce.