Sos ze śliwką suszoną ..Robiąc dzisiaj polędwiczki pomyślałam by zrobić oryginalny sos ..a że mam suszone śliwki postanowiłam zrobić sos na jej bazie..Można go także dodawać do smażonej karkówki lub kurczaka..
przepis ukradłam od Olgi Smile 🙂
Składniki:
200 g śliwek suszonych
• 3 szklanki wody lub najlepiej rosołu warzywnego
• sól
• 200 ml śmietany roślinnej lub zwierzęcej
• sól
• czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
Śliwki wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym gazie przez 15-20 minut. Następnie śliwki miksujemy blenderem , dodajemy sól, pieprz i śmietanę.
Taki sos można przełożyć do słoików . Pasuje także wyśmienicie do warzyw, sera, mięsa i wędlin.
Formularz komentarzy: