sernik kajmakowy

Postanowiłam zrobić sernik z dodatkiem kajmaku..wyszedł przepyszny zapewniam..Nie należy do najtańszych ciast ale warto go zrobić..Ma smaczny kajmakowy smak ..

Składniki
składniki spodu:
18 -20 ciastek ciemnych herbatników
60 g rozpuszczonego masła
1 łyżka czekoladowego cappuccino

składniki masy twarogowej:
1 kg twarogu sernikowego 3 krotnie zmielonego
2 puszki masy kajmakowej (około 1/3 pozostawiłam na posmarowanie góry)
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej

dekoracja:
ja posypałam wiórkami czekolady ale można także orzechami..Wówczas będzie taki Bożonarodzeniowy ..

Wykonanie
Ciasteczka kruszymy dodajemy cappuccino oraz roztopione masło .
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.. Dno tortownicy wykładamy masą z ciastek ..
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w dużej misce i miksujemy je na wolnych obrotach – tylko tyle by składniki się połączyły. Masę wykładamy na spód z ciastek.
Pieczemy w 150 stopniach przez 1,5 godziny i pozostaw ciasto do ostudzenia w piekarniku
Ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia smarujemy pozostawioną masą kajmakową i posypujemy czekoladą lub orzechami.