Polecam ciasto z dyni przekładane kremem ..Jest niezłym ciastem ale jadałam lepsze..
Polecam dla ewentualnej odmiany lub osób posiadających jak ja taaaaaaaaaaaaką dynię 🙂 ..
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g brązowego cukru
3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
spora szczypta soli
4 ubite jajka
200 g roztopionego masła
otarta skórka z 1/2 cytryny i 1/2 limonki
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka soku z cytryny
250 g puree dyniowego
Składniki na masę :
250 g serka typu mascarpone
200 g miękkiego masła
4 -5 łyżki cukru pudru
otarta skórka z 1 cytryny i limonki
sok z połowy cytryny i limonki
klika listków mięty
dodatkowo:
1 gorzka czekolada
3 łyżki śmietany kremówki
Ciasto z dyni – przygotowanie:
Mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól wsypujemy do dużej miski. Mieszamy suche składniki. W drugiej misce ubijamy jajka.
Dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło, a także skórkę z cytryny i limonki oraz sok. Mieszamy dokładnie składniki..
Po dokładnym wymieszaniu stopniowo wsypujemy wymieszane suche składniki.
Na samym końcu wrzucamy puree z dyni i dobrze mieszamy
sposób wykonania puree.
Dynie po umyciu kroimy na kawałki wydrążając miąższ ..
Kawałki dyni układam skórka do góry na blasze do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180-200 stopni. Pieczemy dynie przez 45 minut.
Studzimy i miksujemy blenderem lub malakserem. Jeśli jest to dynia Hokkaido nie trzeba obierać jej ze skórki, jeśli inna, warto wyjąć miąższ łyżką
Przelewamy masę do natłuszczonej formy (użyłam tortownicy fi 26 cm).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 1 godzinę aż do „suchego patyka”
Przygotowanie masy kremowej:
Ucieramy ser, masło, cukier i skórkę oraz sok z cytryny i limonki.
Rozsmarowujemy masę na uprzednio przekrojonym cieście .Przykrywamy górną częscią a na wierz polewamy polewą z gorzkiej czekolady/czekoladę kruszymy .wlewamy śmietanę i gotujemy w kąpieli wodnej aż do rozpuszczenie i połączenie się składników..Wstawiamy ciasto do lodówki na min. 1-2 , by masa stężała.
Smacznego..
Formularz komentarzy: