Bigos to jest to ..Podstawą dobrego bigosu jest dobra kapusta.Należy ją kupować ze znanego źródła..Musi być średnio kwaśna z marchewką .. Jeżeli chcecie dobry bigos to nie możecie go robić z ochlapów ..ale z dobrych produktow..
Składniki:
2.5 kg kiszonej kapusty
60 dag kości wieprzowych ja dałam surowe ale można także wędzone
0.5 kg kiełbasy ja dodałam podwawelskiej
3/4 szklanki grzybów suszonych
5 dag śliwek suszonych
4-5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego i pieprzy
1/2 łyżeczka jałowca
2 Łyżki majeranku
3- 4 łyżki smalcu
2 puszki pomidorów lub soku pomidorowego
Mięso:
1 1/2 kg u mnie szynki wieprzowej
4 ząbki czosnku
sól.
pieprz
ja użyłam przyprawy gyros..ale można posypać ewentualnie paprykami..
1 woreczek
Wykonanie:
Kapustę .śliwki.ziele angielskie .liść laurowy.jałowiec ..wcześniej opłukane i namoczone grzyby/około 2 godzin/ wraz z wodą wlewamy do bigosu..dolewamy wody..i na małym ogniu gotujemy .
Mięso szpikujemy czosnkiem ..obsypujemy solą .pieprzem oraz ewentualnie przyprawą gyros..wkładamy do worka i pieczemy najpierw w temperaturze 200 stopni około 30 minut .Skręcamy na 180 stopni i pieczemy 1 godzinę..Wystudzamy mięso ..Kroimy a wydzielony sok wlewamy do bigosu..cały czas gotując..Kiełbasę kroimy i przesmażamy na smalcu/kapusta lubi smalec/wlewamy do bigosu..Wszystko razem od czasu do czasu mieszając..Po 3 h wlewamy zmiksowane pomidory oraz wsypujemy majeranek..mieszamy i gotujemy nadal od czasu do czasu mieszając na około 0.5 godziny..
Zapewniam ze jest przepyszny a najlepszy po odgrzaniu 🙂
Formularz komentarzy: