Ketchup z dyni tak nam przypadł do smaku .ze postanowiłam zrobić jeszcze raz ale taki mocno pikantny..Wyszedł super ..Polecam serdecznie 🙂 .Dyniowy ketchup doskonale komponuje się z makaronem, ale można używać go do kanapek czy przekąsek.
Składniki:
2 kg dyni
garść soli
2 czerwone papryki okrągłe
1 papryka podłużna
2 cm imbiru
3-4 kg cebule
4 łyżki cukru
1/3 szklanki octu 10 %
1/2 łyżeczki pieprzu
500 g soku pomidorowego
papryka ostra i słodka.odrobina pieprzu cayenne
pieprz świeżo zmielony
Wykonanie:
Dynię pozbawiamy skórki i pestek kroimy w kostkę przekładamy do miski solimy . lekko ugniatamy ręką, przykrywamy, odstawiamy na 24 godziny.
Cebulę pokroić w kostkę, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, odstawiamy na pół godziny.
Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w kosteczkę.
Dynię odciskamy, cebulę odsączamy, razem z papryką przekładamy do garnka, wstawiamy na nieduży ogień, gotujemy aż warzywa zmiękną (około 30 minut).
Zdejmujemy z ognia, lekko przestudzamy, miksujemy na papkę.
Ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy cukier starty na małych oczkach imbir , ocet .cukier i sok pomidorowy, dokładnie mieszamy doprawiamy wg uznania.
Gotujemy ok 15 minut.
Słoiki i zakrętki ustawiamy do góry dnem na kratce, wkładamy do piekarnika .który nagrzewamy do temperaturę na 150 stopni, trzymamy słoiki przy uchylonych drzwiczkach aż wyschną i rozgrzeją się.
Używając rękawicy kuchennej, bardzo ostrożnie wyjmujemy słoiki z piekarnika, napełniać gorącym keczupem, zakręcać i odwracać do góry dnem.
Lub zagotowujemy w dużym garnku 10 minut..