Mąż przywiózł mi ogromną dynię..Postanowiłam ją wykorzystać i zrobić kilka przepisów z jej wykorzystaniem..Na pierwszy ogień poszła babka ..i wiecie co..? Jest przepyszna i oryginalna w smaku..Zachęcam do jej zrobienia 🙂 ..
Składniki:
– 2 szklanki startego na tarce lub malakserem miąższu z dyni ( tylko tej jędrnej części bez pestek)
– 2 szklanki mąki
– 4 jajka
– pół szklanki roztopionego, ostudzonego masła lub oleju
– 2/3 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
– łyżeczka cynamonu (można pominąć)
-1 łyżeczka startego świeżego imbiru/można także pominąć/
– 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
– 3 łyżki rodzynek /ja nie dodałam bo u mnie moi panowie ni lubią/
– ew. cukier-puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Piekarnik ustawiamy na 170 st. W pierwszej misce ubijamy jajka z cukrem na pienistą masę. Pod koniec ubijania, cienką strużką wlać roztopione masło lub olej, dodajmy startą dynię. Jeśli dynia ma dużo soku, lepiej ją odcisnąć dłonią. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia,sodę . cynamon,imbir .ewentualnie bakalie.Do masy z jajkami i dynią dodajemy produkty suche wcześniej razem zmieszane i mieszamy delikatni łyżką, ( to ważne, porządnie wymieszane lubi zakalec). Blaszkę ja miałam formę fi 24 cm wysmarowujemy masłem i wysypać tartą bułką lub wykładamy papierem do pieczenia. Piec ciasto ok. 45-55 minut. Kiedy patyczek od szaszłyków wsadzony w ciasto, po wyjęciu jest suchy, placek jest gotowy. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z formy i posypać cukrem-pudrem.