truskawkowa panienka

Jakiś czas temu wykonałam wiśniową panienkę ..postanowiłam zmienić nieco skład i zrobić truskawkową panienkę ..Placek wymaga pracy .ale wart jest zachodu..Jest smaczny i smakuje nawet osobom nie przepadającym za ciastami 🙂 ..Polecam serdecznie ..

Produkty
ciasto
150 g suchego maku
100 g wiórków kokosowych
100 g drobnego cukru
100 g mielonych migdałów bez skórki ( można kupić już mielone )
8 białek
4 żółtka + 4 do kremu

krem:
4 żółtka
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy ( bez cukru )
2 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
250 g masła miękkiego dobrej jakości

dodatkowo:
450 g frużeliny truskawkowej lub dżemu dobrej jakości z całymi owocami do posmarowania..

składniki na frużelinę
500 g truskawek mogą być mrożone
4 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2,5 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania:

Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Wsypujemy mak, wiórki kokosowe, migdały i delikatnie mieszamy szpatułką.

Dwie blachy o jednakowych wymiarach lub jedną dużą blachę ja tak zrobiłam bo nie mam dwóch wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielamy na pół i przekładamy do foremek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy jednocześnie w temp. 170 C przez 20 minut.

Masa: Żółtka, cukier, budyń i mąkę miksujemy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy na które wlewamy przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy, przykrywamy ,odstawiamy do wystudzenia…

Miękkie masło ucieramy na puch,dodajemy po 1 łyżce budyniu. Ucieramy do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodajemy sok z cytryny i opcjonalnie likier cytrynowy alkohol.wszystkie składniki łączymy..

Frużelina: Owoce umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem i rozmrażamy, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy. Mąkę mieszamy z 2 łyżkami wody i wlewamy do wiśni. Zagotowujemy i odstawiamy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Wlewamy do gorących owoców i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Ja ciasto przekroiłam na pół.. Na pierwszym cieście rozsmarowujemy frużelinę. Wykładamy masę i równomiernie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim plackiem. Lekko przyciskamy.Wstawiamy do lodówki, na ok. godzinę. Wyjmujemy ciasto i dowolnie dekorujemy. Można zrobić polewę z białej czekolady, kremówki i żelatyny rozpuszczonej w soku z cytryny, ale równie dobrze będzie pasowała ciemna polewa albo lukier.

Polewa z żelatyną
100 g białej czekolady
200 g śmietanki 30%
1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody ( u mnie 25 ml wody, 25 ml soku z cytryny )

Żelatynę zalewamy mieszanką wody i soku. Odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę podgrzewamy i zmieszamy, by się dobrze rozpuściła. Wlewamy do gorącej czekolady. Energicznie mieszamy. Odstawiamy, by polewa zgęstniała.