W okresie wysypu owoców .często robię z ich dodatkiem placek..Polecam bardzo tani .a jakiż łatwy w wykonaniu placek na każdą kieszeń. Obliczyłam koszt w wersji oszczędnej to 6 zł + owoc..
Składniki:na blachę o wymiarach 30 x 25 cm
2 szklanki mąki
400 ml jogurtu
2/3 szklanki cukru
cukier wanilinowy
150 ml oleju
3 jajka
2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia..
+dowolny owoc ja miałam śliwki + jabłko
okruchy:
1/4 kostki masła lub margaryny
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki
cukier wanilinowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być świeże i mieć temperaturę pokojową. Jajka rozdzielamy i z białek ubijamy pianę ,dodajemy po jednym żółtku z 1/3 cukru zmieszanego z cukrem wanilinowym dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jogurt,olej ciągle mieszając. ,Na koniec delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę z proszek do pieczenia. .
Formę 25 x 30 cm smarujemy tłuszczem (olej lub margaryna) oprószamy mąką ziemniaczaną lub wykładamy papierem do pieczenia… wylewamy przygotowane ciasto.
Na masę jogurtową wykładamy owoce.
Przygotowujemy kruszonkę:
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre – cukru. Kruszonką posypujemy owoce.
Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni ok. 50 minut (do suchego patyczka).