Okres wysypu jagód w pełni ..A że je uwielbiam..polecam pierogi z ich nadzieniem..
Uwielbiam pierogi z owocami a te z jagodami najbardziej..
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki stopionego masła
1 szklanka wody
1/4 łyżeczki soli
nadzienie:
300 g jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
1 łyżka cukru
sos do polania:
0.2 l jogurtu naturalny
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, formując kopczyk. W środku kopca robimy dołek. Wodę z masłem i solą zagotowujemy. Wlewamy wrzątek małymi porcjami do dołka i ciasto mieszamy z wrzątkiem przy pomocy łyżki lub noża. Połączone ciasto wyrabiamy około 10 minut na podsypanej mąką stolnicy. Wyrobioną kulę ciasta przykrywamy ściereczką i odstawić na pół godziny. Jagody myjemy w misce wody, osuszamy delikatnie na ręczniku papierowym (jagód nie płuczemy pod bieżącą wodą, bo stracą smak). Jagody mieszamy z mąką i cukrem. Resztę zostawiamy ewentualnie do dekoracji.
Ciasto dzielimy na porcję. Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółeczka. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczkę jagody, kółeczko składamy na pół i dokładnie zlepić brzegi . Zagotowujemy duży garnek osolonej wody. Gotujemy partiami po 12-15 sztuk pierogów ok. 2-3 minuty po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze jogurtem lub śmietaną posypaną cukrem pudrem oraz waniliowym i jagodami.