kotlet z cukinii i pieczarek

fotki 003 (5)
Jako osoba jadająca tylko ryby .ciągle eksperymentuje i poszukuje nowych możliwości by potrawy bez mięsa były nie mniej smaczne jak te z mięsem..Polecam dzisiaj kotlety z cukini .pieczarek..

Składniki:
1 cukinia
3-4 duże pieczarki
1/2 szklanki bułki tartej
10 dag sera zółtego/startego/
1 jajko
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
pieprz.papryka ostra
gałka muszkatołowa
sól..
olej + masło
jak ktoś lubi zioła można dodać według własnych upodobań

Wykonanie:
Drobno pokrojoną cebulę obsmażamy na złoty kolor dodajemy drobno pokrojony czosnek i razem przesmażamy..cukinie i pieczarki oraz ser scieramy na tarce o dużych oczach..dodajemy jajko.bułę tartą..przyprawy oraz przesmażoną cebulę z czosnkiem..wyrabiamy masę ..musi mieć dosyć zwięzłą konsystencję ..Odstawiamy na około pół godziny..Jeżeli wytworzyło się zbyt dużo płynów dodajemy jeszcze nieco bułki tartej..Obtaczamy z obu stron w bułce i obsmażamy na złoty kolor..Podajemy z ziemniakami i surówką…Wyszły przepyszne 🙂