Polecam orzeżwiający napój z rabarbaru i mięty..Nadszedł czas, kiedy dużo więcej warzyw i owoców jest w zasięgu naszej ręki. Pogoda sprzyja, jest coraz cieplej, w związku z czym warto pomyśleć o orzeźwiającym urozmaiceniu słonecznych dni. Dobrą alternatywą jest napój z rabarbaru. Z pewnością każdy pił kiedyś rabarbarowy kompot gotowany przez babcię. Jednakże, jego samodzielne przygotowanie wcale nie jest trudne. W dodatku rabarbar jest nie tylko niskokaloryczny, lecz także bogaty w witaminy B i C oraz liczne składniki mineralne. Należy jednak pamiętać, by nie spożywać go w nadmiarze, ponieważ zawiera kwas szczawiowy.
Składniki:
1 kg rabarbaru
1 szklanka cukru
2 garście mięty
Wykonanie:
Rabarbar obieramy .kroimy..zasypujemy cukrem .przemieszamy .odstawiamy na 2 godziny..
Zalewamy 3 litrami wody..Gotujemy do przegotowania..Na końcu dodajemy opłukane listki mięty..
Pozostawiamy do wystudzenia ..Podajemy rozcięczone wodą w proporcji 1:1..Przechowujemy w lodówce w zamknietym pojemniku kilka dni..