Szperając po internecie znalazłam ciekawy przepis na ciasto, połączenie sera z rabarbarem z nutą kokosową..Zrobiłam nieco inna wersję i wyszedł super.. 🙂
Ciasto;
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku dopieczenia
0,5 szklanki cukru
100 g masła o temperaturze pokojowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (7,5 g)
3 jajka
3 łyżki śmietany lub jogurtu
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej..
Masło ucieramy z cukrem na puch ..Dodajemy po jednym jajku ..następnie po trochę dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem dopieczenia..i śmietaną..
Masa serowa;
500 g mielonego twarogu
0,5 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 torebki budyniu
200 ml śmietany kremówki 30 %
wykonanie masy serowej:
Ser mieszamy z cukrem oraz z budyniem/łyzka plastikową/,na końcu dodajemy ubitą na sztywno śmietanę z cukrem waniliowym i ponownie wszystko ręcznie mieszamy.
owoc:
600 g rabarbaru
2 łyżki cukru
150 g kokosu
Rabarbar obieramy i drobno kroimy..Przesypujemy cukrem i wiórkami kokosowymi by wchłonęły wodę..
Kruszonka;
100 g zimnego masła
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
Wszystkie składniki posiekać na sypko i włożyć do lodówki..
Wykonanie;
Ciasto wykładamy na blachę, ja dałam nieco za małą radzę o wymiarach 25×40 cm ponieważ urósł jak „głupi”
Na to dajemy masę serową .następnie rabarbar a na koniec okruchy..
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut..tzn ..do suchości patyka..
Wyjmujemy z piekarnika..Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem..