Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia ciasta marchwiowego..Szukałam po internecie ciekawego przepisu znalazłam..przerobiłam nieco na własną nutę i wyszedł na prawdę bardzo smaczny. 🙂
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
5 jajek
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach
1/2 szklanki soku z marchwi
Krem:
1 i 1/2 kostki masła
2 budynie śmietankowe z cukrem
3/4 l mleka
1 cytryna lub u mnie ze względu na jaj brak pół słoiczka kwaśnego dżemu
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500 ml soku marchewkowego
Ciasto:
1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą z cynamonem.
Jajka rozdzielamy i białka ubijamy na sztywno dodajemy po jednym jajku i po trochę cukru. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodajemy na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki i sok marchwiowy..
Na końcu dodajemy startą marchewkę którą mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 25×25 cm lub 23×28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 o C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. . Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Po ostygnięciu kroimy w poziomie na pół gdzie jedną cześć ciasta wkładamy z powrotem do blaszki.
Krem:
Gotujemy klasyczny budyń tylko z 3/4 l mleka na koniec dodajemy ewentualnie sok z cytryny..
Masło ucieramy na gładkie aż zacznie „strzelać’ dodajemy po łyżce budyniu..rozcieramy do całkowitego wykorzystania budyniu i połączeniu składników..Jeżeli nie dodaliśmy wcześniej cytryny dodajemy ulubiony dżem i rozkręcamy do połączenia się składników..Jeżeli krem jest dla Was za mało słodki można dosłodzić cukrem pudrem..
Na ciasto w blaszce wykładamy krem i przykrywamy go drugą połową ciasta, lekko dociskając.
Polewa:
Na soku marchewkowym gotujemy budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego galaretkę w proszku, mieszamy, aż galaretka się rozpuści.
Ciepłą plewę ale lekko przestudzoną wylewamy na wierzch ciasta i odstawić na parę godzin, aż polewa stężeje.
Smacznego..
super smaczne ciasto serdecznie polecam 🙂
Z Wikipedii
Ciasto marchewkowe (z ang. carrot cake) – słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.
Znane są ciasteczka marchewkowe, a w Szwajcarii regionalną potrawą jest tort marchewkowy Rüblitorte. Na Lubelszczyźnie wypieka się marchwiak. W polskiej kuchni w jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew.
źródło: pl.wikipedia.org
Formularz komentarzy: