wołowina pieczona w plastrach z cebulą

Wołowina jest mięsem z którego sos wychodzi według mnie najsmaczniejszy z najładniejszą barwą. a do tego jest zdrowsza od wieprzowiny..Czego chcieć więcej 🙂 ..

Produkty
0.5 kg dobrej wołowiny
1-2 cebule
marynata:
2-3 ząbki czosnku/przeciśnięte przez wyciskacz/
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
sól.pieprz świeżo zmielony.papryka słodka oraz ostra
u mnie tym razem bez ziół ale oczywiście zawsze można dodać ulubione
1 łyżka oleju

olej + masło do smażenia..

Wykonanie:
Umytą wołowinę dzielimy na plastry.z wymienionych powyżej składników mieszamy razem..i nacieramy nią wołowinę ..odstawiamy na minimum 4 godziny..od czasu do czasu przewracając..Na rozgrzany olej + masło kładziemy plastry wołowiny obsmażamy z obu stron na średnim ogniu..aż do zarumienienia..Podlewamy wodą i dajemy pokrojoną w piórka cebulę ..Smażymy razem około 1 godziny..kontrolując od czasu do czasu czy sos nie za bardzo sie zredukował .ewentualnie dolewając uzupełniamy ..Wyciągamy wołowinę i wykonujemy klasyczny sos. z mąki lub naturalnych zagęszczaczy..
Podajemy z ziemniakami .ryżem lub kluskami z surówką..
Smacznego ..