Uwielbiam ryby i z mięs tylko je jadam..Dlatego ciągle eksperymentuje i dodaje coś nowego, przede wszystkim do marynaty…Pstrąg wyszedł bardzo smaczny .ale oczywiście to moja subiektywna ocena.. 🙂
Składniki: na 1 osobę
1 pstrąg
marynata:
1 łyżeczka sosu tabasco
1 łyżeczka oleju
1/2 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczka cytryny
sól.pieprz świeżo zmielony
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
mąka do obtoczenia
Wykonanie:
Oczyszczonego i umytego pstrąga .Nacieramy marynatą tzn.połaczonymi w w.składnikami oraz czosnkiem wyciśniętym przez wyciskacz. ja do środka dodatkowo wciskam nieco cytryny .odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki..
Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Przykrywamy pokrywą i zmniejszamy ogień na minimalny i dusimy 10 minut..
Podajemy z frytkami.surówką ja dodałam jeszcze sos chrzanowy..
Smacznego..