pałki z kurczaka w sosie śmietanowym

Prosty.tani obiad .łatwy w wykonaniu a zarazem bardzo smaczny..Postanowiłam przypomnieć przepis robiony w sposób tradycyjny taki jaki pamiętałam z domu rodzinnego..

Składniki:
u mnie po 3 pałki na „twarz” ale to indywidualna sprawa
marynata:
1 ząbek czosnku na 2 pałki
sos sojowy na 6 pałek dodałam 1 łyżkę
papryka ostra .słodka .pieprz świeżo zmielony
sól
1 łyżeczka imbiru optymalnie
2 łyżki oleju

masło + olej do smażenia
2 łyżki śmietany ja dodałam kremówki ale może być zwykła śmietana ale zahartowana..ja z wygodnictwa tak zrobiłam 🙂 ..

Wykonanie:
Umyte i oczyszczone pałki ..smarujemy marynatą z w w.składników..Nacieramy nią pałki odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny..Na rozgrzany tłuszcz kładziemy pałki.obsmażamy z obu stron na złoty kolor..Podlewamy wodą i na wolnym ogniu dusimy około 50 minut/do miękkości/..kontrolując stan sosu ewentualnie podlewając wodą..Wykonujemy klasyczny sos z mąki lub naturalnego zagęszczacza..na końcu dodajemy śmietanę..
Podajemy z ziemniakami i z dodatkiem u mnie marchewka z groszkiem ..ale mogą być buraki.czerwona kapusta lub inna sezonowa surówka