Polecam przepis na lina marynowanego..Wyszedł na prawdę przepyszny ..Nie wiem czy to dzięki tabasco ..Pierwszy raz zrobiłam rybę w ten sposób/chodzi o marynatę i na pewno nie ostatni 🙂 ..
Składniki:
1 szt lina około 1 kg
1 łyżka soku z cytryny
marynata:
3 ząbki czosnku
1 łyżka tabasco
sól
pieprz świeżo zmielony
1 łyżka tymianku
2 łyżki oleju
mąka do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Rybę oczyszczamy z łusek..kroimy na dzwonki..skrapiamy sokiem z cytryny łacznie ze środkiem ryby..Wykonujemy marynatę tzn .łączymy wszystkie składniki .dokładnie mieszając ..nacieramy nią rybę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki..Ja zawijam każdy kawałek w folię..Rybę wyciągamy około 1 godziny przed smażeniem..i na rozgrzany tłuszcz kładziemy lina obtoczonego w mące..obsmażamy na złoty kolor..Przykrywamy i na małym ogniu dusimy 15 minut..Podajmy z frytkami i surówką..
Smacznego