Miałam ochotę na zrobienie wafli..Ale w nieco innej odmianie niż tradycyjne ..Zrobiłam knopersy wyszły super..Dla osób lubiących słodkie i łasuchów jak ja na pewno super przekąska 🙂 ..
SKŁADNIKI:
Masa mleczna:
1/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru
175 g miękkiego masła
1 (szklanka 200m l kopiasta) szklanka mleka w proszku
Masa czekoladowa:
100 g masła
160 g nuteli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
3 suche wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy)
50 g czekolady mlecznej (dałam gorzką)
50 g czekolady gorzkiej
WYKONANIE:
Masa mleczna:
Mleko wlać do małego garnuszka, dodać do niego cukier i zagotować, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić.
Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko dodając wolno ponieważ zbyt szybkie dodanie mleka grozi zważeniem się masy. Miksujemy tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy.
Masa czekoladowa:
Orzechy prażymy na suchej patelni teflonowej pod przykryciem, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone orzechy siekamy na kawałeczki.
Masło miksujemy, dodajemy do niego nutelę, kakao cały czas miksując. Następnie dodajemy zmielone i posiekane orzechy.które mieszamy z masą.
Wykonanie wafla:
Na dużą deskę kładziemy pierwszy wafel, smarujemy masą czekoladową i przykrywamy drugim waflem. Następnie smarujemy mleczną masą . przykrywamy waflem. Obciążamy drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny. Po stężeniu i sklejeniu się wafli, smarujemy je roztopioną czekoladą którą roztapiamy w kąpieli wodnej Odstawić do lodówki (już bez obciążenia), by czekolada stężała. Po stężeniu czekolady kroimy w kwadraty.