Krucha tarta w połączeniu z kremem mascarpone z dodatkiem białej czekolady i owoców tworzy idealne trio. Jest idealna jako deser,w okresie letnim kiedy trwa sezon na świeże truskawki lub jagody. Nie ma osoby, której nie skusiłby się choćby na kawałeczek.
Składniki:
Kruche ciasto:
200 g mąki
110 g zimnego masła
2,5 łyżki cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Krem:
250 g serka mascarpone
200 g śmietany 30%
100 g białej czekolady
1 łyżeczka masła
owoce do dekoracji u mnie gruszki ze słoika .kiwi oraz mandarynki
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy sól, cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w małych kawałeczkach.Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto.Ale nie wyrabiając długo ciasta. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 40 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki tym ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (wałek również nacieramy mąką). Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do foremki do tarty o średnicy 26 cm. Dokładnie wylepiamy foremkę, tak aby ciasto wystawało ponad jej brzegi. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż będzie rumiane) Wyjmujemy ciasto i studzimy…
Jak ciasto stygnie robimy krem..Białą czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali..mieszamy składniki i czekamy do wystudzenia..śmietanę ubijamy na sztywno do której dodajemy serek mascarpone oraz z chłodzoną ale jeszcze płynną czekoladę..Wszystkie składniki mieszamy..
Wykładamy krem na ostudzone ciasto..Dowolnie dekorujemy..
Ps..
Czekoladę zamiast rozpuszczenia można dodać ścierając na tarce..