Wybierałam sie ze zrobieniem flaków jak sójka za morze 🙂 ale w końcu przedstawiam przepis ..Było to z jedno z ulubionych dań króla Władysława Jagiełły ..A w moim domu ulubiona zupa mojego męża..Jest ona pożywna .gęsta .rozgrzewająca..
Składniki:porcja na 3-4 osoby
na rosół : ( 3,5 litra wody )
30 dag mięsa wołowego z kością + cała włoszczyzna + sól i pieprz
reszta produktów :
o,5 kg flaków wołowych w płatach u mnie gotowe parzone.
przyprawy :
2-3 ząbki posiekanego czosnku
2 liście laurowe + kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
0.5 łyżeczki zmielonego imbiru
0.5 łyżeczki ostrej papryki
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Z wołowiny i włoszczyzny gotujemy klasyczny rosół/na wolnym ogniu u mnie około 1.5 godziny/, jak już będzie gotowy wyjmujemy z niego mięso i warzywa. Przestudzone mięso, marchew pietruszkę i seler kroimy. Flaki myjemy , kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy je 3 razy po pół godziny w osolonej wodzie, zmieniając ją za każdym razem. Odcedzamy i płuczemy.Gdy ostygną, dobrze oczyszczamy z tłuszczu i błon. Kroimy w cienkie paseczki wrzucamy do rosołu oraz pokrojone mięso, pokrojony czosnek i przyprawy/liście laurowy.ziele angielskie.imbir.majeranek. Gotujemy , aż do miękkości flaków. Pod koniec wrzucamy wcześniej pokrojone warzywa. dodajemy ostrą paprykę lub pieprz cayenne.Ja na końcu zrobiłam klasyczną zasmażkę../mój mąż tak woli/ale nie jest to konieczne..
Smacznego ..