devolay (dewolaj) wieprzowy

fotki 002
Polecam przepis na devolay wieprzowy ..czyli kotlet nadziewany…Nadzienie może być bardzo różne i takie jak ja zrobiłam jest jego najprostszą wersją..Nazwa sugerowała by że jest to danie francuskie nic bardziej mylnego .ponieważ jest to danie z kuchni wschodniej zwane kotletem kijowskim..

Produkty:
2 kotlety wieprzowe schabowe na osobę
kawałek sera żółtego na osobę
pieprz świeżo zmielony .czosnek granulowany.odrobina pieprzu cayenne.sól
olej + masło do smażenia..

Panierka:
1 jajko
bułka tarta

Wykonanie:
kotlety cienko rozbijamy.każdy solimy i nacieramy przyprawami .odstawiamy na 1 h do lodówki.
Na każdy płat schabu kładziemy kawałek sera .zawijamy ..obtaczamy w jajku i bułce ..smażymy z każdej ze stron ..przykrywamy i na małym ogniu dusimy około 15 minut dodając ewentualnie trochę masła..

Podajemy z ziemniakami i surówkami..

Do środka można dodać także pokrojoną natkę pietruszki lub koperku..lub wzbogacić poprzez dodanie przesmazonych pieczarek i papryki….Zrobienie nadzienia ma wiele możliwości..
Można poeksperymentować i wybrać najlepszą dla siebie 🙂 ..

Smacznego ..