Polecam Państwu przepis na ajerkoniak zwany również adwokatem..Opowiem związaną z tym historię rodzinną..Maja ciocia robiła ajerkoniak,a że jej nie wyszedł i sie zważył chciała go wylać..Wujek z kolegą zaczeli smakować i zjedli wszystko, upijając sie niemiłosiernie..Na drugi dzień śmiali sie sami z siebie ,że jeszcze nigdy od jaj sie nie upili 🙂 …
Składniki:
6 żółtek
60 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
500 g niskosłodzonego mleka skondensowanego
250 ml spirytusu
Wykonanie
Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na gładki gęsty krem. Powoli wlewamy mleko. Na koniec dolewamy spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Ajerkoniak wlewamy do butelki. Najlepiej smakuje po 3 – 4 dniach..
Na zdrowie 🙂