Polecam przepis na zrazy wołowe z grzybami..Jeżeli chcecie Panstwo kogoś dobrze ugościć polecam ich zrobienie..Są bardzo smaczne a sos ma niesamowity smak i aromat 🙂
Produkty:
60 dag wołowiny dobrej jakości
4 łyzki musztardy sarebskiej
2 ogórki kiszone pokrojone w słupki
10 dag boczku surowego
1 czerwona papryka
1 cebule pokrojona w pólplasterki
2 dag suszonych grzybów lub 20 dag mrozonych /leśnych/
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól.pieprz świeżo zmielony
olej do smażenia
Wykonanie:
Plastry wołowiny,rozbijamy na cienko tłuczkiem..Oprószamy solą i pieprzem a z jednej strony smarujemy musztardą.Na każdy kawałek kładziemy kawałek ogórka.pasek boczku.papryki ,cebuli..zawijamy..ja nie spinam/kwestia wprawy przy smażeniu/ ale można spiąć wykałaczkami..
Obsmażamy z każdej ze stron na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkim ze stron..Następnie podlewamy 1.5 szklanki gorącej wody lub bulionu warzywnego..dodajemy liść laurowy,ziele angielskie oraz grzyby.Dusimy na wolnym ogniu około 1-1,5 h ..aż do miekkości..
Zrazy podajemy z kopytkami,kluskami ślaskimi,ziemniakami lub kaszą..
U mnie obowiązkowo z czerwoną kapustą..