żeberka w kapuście II

Kapusta kiszona gotowana a dotego z żeberkami co trzeba lepszego..Wspaniałe syte danie ..

Składniki:
1 kg żeberek
1 kg kiszonej kapusty
1 cebula
mąka do obtoczenia żeberek
olej do obsmażenia mięsa
sól
pieprz
kminek mielony
kminek cały ( ok. 0,5 łyżeczki)
ziele angielskie ( 3 – 4 ziarenka )
liść laurowy ( 2 – 3 liście )
szczypta majeranku
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować. Jeśli woda jest zbyt kwaśna odlać całość, lub część i dolać świeżej wody. Ja przeważnie raz zmieniam wodę. Trochę kwaśnego płynu jednak zostawiam tak na wszelki wypadek, bo potem może się okazać, że kapusta jest za mało kwaśna i trzeba ją troszkę dokwasić. Po odlaniu kwaśnej wody należy wlać nową wodę, ale już w niezbyt dużej ilości. Woda nie powinna zakrywać kapusty. Powinna sięgać mniej więcej połowy wysokości kapusty
Po zmianie wody do kapusty dodać ziele angielskie, kminek ( ziarenka ) – ok. 0,5 łyżeczki i liście laurowe. Wszystko razem gotować ( u mnie kapustę gotuję ok pół godziny przed dodaniem do niej żeberek )
Żeberka umyć, pozbawić nadmiaru tłuszczu i pokroić na mniejsze porcje ( z jedną lub dwoma kosteczkami )
Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem i mielonym kminkiem, a następnie obtoczyć w mące
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mięso wkładać na rozgrzany tłuszcz i obsmażać z każdej strony do zrumienienia. Następnie przekładać do gotującej się kapusty. Mięso „zagrzebać ” w kapuście
Na tej samej patelni co mięso podsmażyć pokrojoną na wiórka cebulę i dodać do gotujących się żeberek z kapustą
Wszystko razem gotować ok 1,5 godziny. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec gotowania dodać majeranek i 1/3 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki. Ewentualnie doprawić sola lub pieprzem ( u mnie nie było takiej potrzeby). Delikatnie zamieszać
Serwować z ziemniakami