zapiekanka z ziemniaków i kalafiora - wegetariańska

fotki 021
Polecam zapiekankę z ziemniakami i kalafiorem ..Ciekawe ,proste danie nie tylko dla wegetarian :)..
Serdecznie polecam

Produkty:
2 średniej wielkości kalafiory
6 ziemniaków średniej wielkości
1 spora cebula
7 surowych jajek
pęczek świeżego koperku lub natki pietruszki
5 łyżek tartej bułki
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do zapiekania:
łyżka masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka oleju

do podania:
drobno posiekany szczypiorek

Wykonanie
Ziemniaki obieramy,umyjemy i kroimy na plastry o grubości 3-5 mm. Gotujemy na parze przez 3 minuty (lub w lekko osolonej wodzie). Wyjmujemy, przestudzamy.
Cebulę obieramy, bardzo drobno kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy cebulę, lekko solimy i cały czas mieszając smażymy 3-4 minuty, aż się zeszkli. Odstawiamy na bok.
Koperek drobno posiekaj oczywiście bez grubych elementów 🙂 ..
Kalafior myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze do całkowitej miękkości.
Duże naczynie żaroodporne (lub blachę do pieczenia ) smarujemy masłem. Układamy na niej plastry ziemniaków przykrywając dno naczynia. Lekko solimy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Kiedy ziemniaki się podpiekają przygotowujemy masę kalafiorową: ugotowane kalafiory rozgniatamy na drobne kawałki (widelcem albo tłuczkiem) – jednak nie na miazgę. Dodajemy 2 jajka, 5 łyżek tartej bułki, koperek, podsmażoną cebulę, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy.
Masę kalafiorową wykładamy na podpieczone ziemniaki, równamy i mocno dociśnij. Odwróconą szklanką wyciskamy 5 otworów o głębokości ok. 3 cm. Zapiekankę posypujemy tartą bułką i spryskujemy olejem. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 25 minut.
Kiedy brzegi zapiekanki zaczną się brązowić, wyjmujemy ją z piekarnika i do każdego gniazda delikatnie wlewamy po jednym jajku – będzie łatwiej to zrobić, jeśli wcześniej jajko wbijemy do płytkiej filiżanki. Każde jajko solimy i zapiekankę wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut, czyli do ścięcia jajek.
Podajemy ją udekorowaną drobno posiekanym szczypiorkiem w towarzystwie dużej porcji soczystej sałatki lub sałaty z sosem winegret.