uszka tradycyjne do barszczu

Polecam na Wigilię uszka wykonane w sposób tradcyjny ..U mnie w domu przed moim zamążpójściem królowała grzybowa,ale jak to w rodzinie należy iść na kompromis. Zaczęłam gotować barszcz z uszkami i nie tylko.. Musiałam nauczyć sie gotowania zupełnie mi wczesniej nie znanych potraw 🙂 ..

Produkty:
ciasto wykonujemy jak na pierogi, przepis podany oddzielnie ugotujmycos.pl/ciasto-na-pierogi
30 dag suszonych grzybów
1 cebula
1 jajko
2 łyzki bułki tartej
2 łyzki masła
sól,pieprz

Wykonanie:
Grzyby opłukane moczymy kilka godzin i w tej wodzie osolonej ,ale gotujemy do miękkości./wodę nie wylewamy ale dodajemy później do barszczu/. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy do zeszklenia ,dodajemy przestudzone i pokrojone grzyby..solimy, pieprzymy dodajemy bułkę tartą, mieszamy..Po wystudzeniu dodajemy jajko i razem łączymy..
Rozwałkowujemy cienko ciasto, ja mam specjalną formę do uszek ,jezeli Państwo nie macie pokrójcie na małe kwadraciki i nakładajcie farszu..Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną.. Wybieramy delikatnie łyżką cedzakową..
Ja do farszu jak mam mało grzybów suszonych dodaje zamrożonych grzybów lesnych lub świeże pieczarki..
ale proszę nie robić z samych pieczarek..nie bedą smaczne ..

P.S Zdjęcie później