Polecam przepis na szczupaka w sosie śmietanowo-koperkowym 🙂
Produkty:
1 szczupak 1,5 kg
sok z jednej cytryny
pęczek koperku
3 ząbki czosnku
sól,pieprz
200 ml śmietany
sól,pieprz świeżo zmielonej
olej + 4 łyżki masła/2 do zrobienia sosu/
2 łyżeczki mąki
Wykonanie
Oczyszczonego szczupaka,myjemy ,solimy pieprzymy ,nacieramy czosnkiem
Układamy w pojemniku , polewamy sokiem z 3/4 cytryny i łyżką oleju.
Układamy obok kilka zgniecionych grubych gałązek od kopru i zostawiamy przykryte na minimum 2-3 h w lodówce.
Od koperku odrywamy grube gałązki i zalewamy 3/4 szklanki wody- stawiamy na małym gazie i gotujemy 5 minut by uzyskać koperkowy smak wody.
Gałązki wyrzucamy
Przestudzoną wodę koperkową mieszamy ze smietaną.
Szczupaka wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowymi ręcznikami.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła z łyżką oleju.
Smażymy rybę na rumiano z obu stron – najpierw kładziemy stroną ze skórą – potem przewracamy i dosmażamy .
W innym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła dodajemy mąkę .Smażymy 2 minuty mieszając.
Wlewamy śmietankę z koperkową wodą. Ogrzewamy mieszając aż sos zgęstnieje.Dodajemy pokrojony koperek.. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru i solą .
Wlewamy do usmażonego szczupaka sos i dusić na bardzo małym gazie 15 minut
Formularz komentarzy: