Składniki:
sól [1 szczypta]
mąka [50 dag]
masło [10 dag]
żółtko z jajka [5 szt.]
cukier waniliowy [2 łyżeczki]
cukier [15 dag]
mleko [200 ml]
drożdże [5 dag]
2 łyzki spirytusu
Wykonanie
1 puszka masy makowej ja ubijam i dodaje minimum 3 białka na pianę które mi zostaja z ciasta oraz olejek migdałowy
Przygotowanie:
1. Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami
ciepłego mleka i łyżką mąki.
2. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, do
przesianej
mąki dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko oraz spirytus wyrobić
jednolite ciasto.
4. Następnie dodać stopione masło i cukier waniliowy, wyrobić ciasto
5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.
Posmarować masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie
włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Struclę odstawić
do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).
6. Zimną struclę polukrować posypać suchym makiem i drobnymi
orzeszkami
Zapewniam jest przepyszny 🙂