Polecam przepis na roladę jabłkową dla osób które wolą nie za słodkie ciasto 🙂 ..
Produkty:
Biszkopt:
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyŻki mąki najlepiej jednak dobrej tortowej
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Rozdzielamy białka od żółtek i z białek ubijamy sztywną pianę dodajemy po jednym jajku z cześcią cukru..ubijamy robotę aż dodamy wszystkie żółtka i cukier..wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewam olej..Delikatnie mieszam ..absolutnie nie robotem ..aż połaczą sie wszystkie składniki wylewam na blachę 40×30 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut./ Biszkopt po zrobieniu zaraz musi iść do pieca..Nie może stać..
Po upieczeniu ,wyrzucamy na ręcznik kuchenny wierzchnią stroną do dołu i zwijamy rulon. Pozostawiając do wystygnięcia ..
Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej..
Nadzienie:
5-6 dużych jabłek
1 galaretka najkorzystniej żółta cytrynowa ja nie miałam i dodałam agrestową jak widać na zdjęciu trochę mi sie dlatego zazieleniły 🙂
cukier według uznania
jak ktoś lubi może dodać cynamon ale nie koniecznie
Wykonanie:
Jabłka obieramy i drobno kroimy..do garna dajemy obrane i pokrojone jabłka zalewamy odrobiną wody kilka łyżek..gotujemy aż do miękkości..W między czasie gotujemy galaretkę z 1 szklanką wody wlewamy do jabłek mieszamy i odstawiamy do wystudzenia i stężenia..
Na biszkopt nakładamy jabłka ,zawijamy i polewamy lukrem ..posypujemy czekoladą ..
U mnie jabłka obojętnie w jaki sposób zrobie i tak są chętnie zjadane ..Polecam serdecznie .. 🙂