Polecam lasagne ..u mnie w domu chetnie zjadane zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej..
Produkty:
paczkę makaronu lasagne bez wczesniejszego gotowania
1 kg mięsa mielonego/wołowo-wieprzowe/
2 cebule
3 ząbki czosku
30 dag pieczarek
30 dag sera żółtego
sok pomidorowy 1/2 l
papryka słodka i ostra
pieprz.bazylia oraz sól
olej + masło do smażenia
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię dajemy mielone mięso smażymy na oleju z odrobiną masła..solimy pieprzymy ..dusimy delikatnie pod przykryciem około 30 minut..dodając odrobinę tłuszczu ale nie podlewamy..
Cebulę .czosnek kroimy w piórka oraz pieczarki w paski..Na rozgrzany tłuszcz dajmy cebulę którą smażymy na średnim ogniu do zeszklenia..dodajmy czosnek ,pieczarki ..przykrywamy ,dusimy około 10 minut..wlewamy sok pomidorowy ,papryki,pieprz bazylię oraz sól..dusimy razem pod przykryciem następne 10 minut..musimy osiognąć konsystencje sosu o smaku dosyć wyrazistym..u mnie w domu dosyć ostry z nutą ziół..
do naczynia żaro posmarowanego masłem wkładamy makaron na to 1/2 mięsa mielonego .oraz 1./2 przesmażonych pieczarek z cebulą..Przykrywamy makaronem dajemy plastry sera żółtego i ponownie pozostała częśc mięsa i pieczarek z cebulą..przykrywamy makaronem na to ser żółty..
Wszystko zalewamy 1/2 l sosu beszamelowego/przepis podany oddzielnie..
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut..
Można dodawać różnych ziół w zależności jakie kto preferuje..
Życzę miłego eksperymentowania.. 🙂